Domácí pekárna je hitem poslední doby. Vždyť kdo by si nechtěl připravit chleba podle vlastních chutí a mít ho pěkně čerstvý a ješte teplý rovnou na talíři. Podívejme se spolu na to, jak vybírat domácí pekárny.
Při vybírání té správné pekárny se řiďte hlavně obsahem pečící nádoby (dle počtu jedlíků – pro 4člennou rodinu je asi ideální 1200 – 1300 g), cenou, kterou jste ochotni obětovat a dostupností servisu pro vámi vybranou značku.
Počet háků až tak důležitý není, spíš je potom rozdíl ve tvaru výsledného bochníku. Dva háky dělají bochník ve tvaru kvádru (asi jako Moskevský) a jeden hák dělá spíš krychli (i když ten jeden chudák se asi víc nadře).
Co se týká kvality, tak se objevují spíš poruchové kusy než třeba celá řada jednoho výrobce. Všechny pekárny jsou totiž v podstatě založeny na stejném principu, tzn. nějaký ten software, topná spirála a v pečící nádobě hnětací háky. Mezi různými výrobci se liší programy (např. pečení různých druhů chleba, celozrnný program, bezlepkový program, rychlý program pro pečení bílého chleba, jiné programy slouží k přípravě těsta na bagety, croissanty, rohlíky, pizzu, apod.), i když spíš se mění jejich pořadí než jejich funkce, ale např. ETA má program, který umí péct i z kypřícího prášku (tzn. vynechává fázi kynutí a hned po hnětení začíná péct) a Panasonic si sám přidá dodatečné suroviny, takže vás s tím neotravuje.
Většina pekáren má i nastavitelný 13hodinový digitální časovač, který zajistí, že pečení začne automaticky ve vámi zvolenou dobu tak, abyste si mohli vychutnat čerstvě upečený chleba hned po probuzení nebo příchodu z práce.
Připraveno ve spolupráci s Renatou Hoření.
Napsat komentář