Před pár lety u nás málokdo věděl, co to je. Dnes už ji koupíte v každém větším supermarketu a stále častěji se objevuje i na českých talířích. Řeč je o rukole, rostlině z čeledi brukvovitých, která k nám dorazila z Itálie.
Nejčastěji se tato trošku štiplavá a nahořklá rostlina podobná listům pampelišek používá do salátů, oblíbená je však i v teplé úpravě, orestovaná na oleji s česnekem, coby příloha k masu. Někdo rukolu dokonce používá jako léčivou bylinu, má detoxikační i kosmetické účinky a odvar z jejího kořene může pomoci od zažívacích potíží.
Teď v zimě, kdy potřebujeme co nejvíce vitamínů, můžete vyzkoušet vynikající rukolový salát, který vám dodá energii a zároveň je velice lahodný.
Ingredience:
půl hlávky ledového salátu
1 balení rukoly
1 velké jablko
nastrouhaný parmazán
zálivka:
lžíce kremžské hořčice
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
sůl
pepř (čerstvě umletý)
citrónová šťáva
Ledový salát nakrájíme na kousky a propláchneme vodou. Rukolu také omyjeme a promícháme se salátem. Jablko oloupeme, vyndáme jádřinec a nakrájíme na kousky. Smícháme se zálivkou a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Napsat komentář