Bohatství řady vitamínů v sobě ukrývají tvrdé kuličky růžičkové kapusty. Zdraví přinášejí kapustičky jak našemu tělu, tak i našemu mozku. Zvláště nyní v zimě je kapusta jedním největších zdrojů vitamínu C.
Vedle céčka obsahují zelené růžičky vitamin B1, který nám pomáhá udržet se v duševní rovnováze a účinně bojuje se stresem.
Kapusta je také zásobníkem kyseliny listové, vlákniny či draslíku, a je proto velice vhodná i pro těhotné i kojící ženy. Ideální je rovněž pro obohacení dětské stravy, neboť jen velice zřídka vyvolává alergie.
A jak s růžičkovou kapustou v kuchyni naložit? Přikládáme jeden vyzkoušený recept:
Polévka z růžičkové kapusty
15 růžiček kapusty
1 cibule
1 větší mrkev
zeleninový bujón
sůl
pepř
máslo
Nakrájenou cibuli zlehka osmahneme na másle, přidáme kapustu a na kousky nakrájenou mrkev a po dalších pár minutách restování osolíme, opepříme a přidáme zeleninový bujón (já dávám např. sušenou BIO směs "zeleninový vývar" – Gemüsebrühe, zakoupit můžete například v drogeriích DM.)
Zalijeme vodou, povaříme (ale jen krátce, aby se z kapusty neuvolnilo příliš mnoho vitamínů) a po zchladnutí rozmixujeme tyčovým mixérem.
Hustá lahodná polévka chutná i tříletému synovi, který jinak kuličky růžičkové kapusty vcelku i nakrájené jíst odmítá;-)
Super recept, díky. Teď mi přijde, že se celé dny jen zabývám jídlem, protože naše 1,5 roční dcera už začíná jíst s námi a já jen vymýšlím superzdravá zeleninová jídla tak, aby je jedl i náročný partner :) TAkže za každý podobný recept moc DÍK! :)