Váš portál do světa gastronomie

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláčKdyž se vám sejde doma trochu víc jablek (a klidně mohou být pro tento recept i kyselejší), tak častokrát je to závod s časem, aby se jablka spotřebovaly dřív, než se začnou kazit. V tomto “boji s časem” vám může pomoci dnešní recept na alsaský jablečný koláč. Je docela dobře možné, že pak budete jablka ještě přikupovat, abyste jich měli dostatek na výrobu této lahůdky.

Ingredience:
250 g hladké mouky
3 vejce
125 g másla
125 g cukru
špetka soli
1 kg jablek
šťáva z 1 citronu
100 ml mléka
100 ml smetany

Postup:
Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Přidáme změklé máslo, 25 g cukru, sůl a podle potřeby vody a vypracujeme hladké těsto. Vody přidáváme jen tolik, aby bylo těsto vláčné. Pozor, těsto se ale nesmí lepit. Necháme 30 minut odpočinout

Mezitím oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřinec. Ihned je pokapeme šťávou z citronu. Troubu zahřejeme na 200°C. Z těsta vyválíme placku a vytvoříme asi 3 cm vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou.

Jablka nařízneme do kříže, rozložíme na těsto a posypeme 25 g cukru. Koláč pečeme v troubě asi 30 minut. Mezitím rozšleháme zbylá vejce se zbytkem cukru do pěny, pak přidáme mléko a smetanu.

Po 30 minutách vyjmeme koláč z trouby, navrch nalijeme polevu a v troubě ji necháme ztuhnout (cca 10-15 minut).

Hotový koláč dáme vychladnout na mřížku.

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

4 komentáře

  1. Zuzka

    Odpoledne jsme meli navstevu, tak jsem jim tento kolac udelala. Fantazie – uz si ho odsud opsali :-)

  2. Jana

    Nádherný koláček!!

  3. Tereza

    Dnes jsem dělala, pekla jsem ho v remosce a koláč je úplně vyborný!!!

  4. Petr Slavík

    To rád slyším, že vám koláč chutnal, Terko! :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑