Váš portál do světa gastronomie

Lahůdková kuchyně – příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnosti

Lahůdková kuchyně - příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnostiNakladatelství Paseka na knižní trh nedávno uvedlo kuchařku, která nás zavede do dob, které pamatují naši prarodiče. Do doby těsně po 2. světové válce, kdy poprvé vyšla kniha autorky Marie Janků-Sandtnerové Lahůdková kuchyně – příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnosti.

Jak uvádí definice na začátku knihy, jsou lahůdky „zákusky a studené pokrmy, které se podávají obyčejně jako úvod před obědem a někdy i před slavnostnější večeří“.

O tom, že nejde jen o klasické obložené chlebíčky (které právě my starší známe jako hlavní pokrmy nabízené v prodejnách zvaných honosně Lahůdky), nás přesvědčí i soupis kapitol knihy:

Lahůdková kuchyně - příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnostiPomazánky a obložené chlebíčky
Různá úprava másla
Majonézy
Rosol
Vejce
Různé předkrmy
Ryby
Raci
Studené polévky
Drůbež
Telecí maso
Hovězí maso
Vepřové maso
Zvěřina
Paštiky
Studené omáčky
Zelenina
Zeleninové mísy
Saláty
Sýry
Různé lahůdkové zákusky
Lahůdkové dorty a řezy pro pány
Smetanové zmrzlé dorty
Mražené ovoce ve skle
Pěny
Zmrzlé pěny
Ovocné zmrzliny
Zmrzliny pěnové mléčné (krémové)
Zákusky k vínu a čaji
Šerbet – chladivka
Bowle
Koktejly

Mezi námi – z mho pohledu jednoznačně vítězí kapitola o různých úpravách másla ;) Ale každý máme jinou chuť a třeba ta vaše oblíbená bude zrovna ta o zmrzlinách ;)

Doby dávno minulé na nás dýchají z ingrediencí některých receptů, občas budete muset zaimprovizovat a dodat modernější surovinu. Ale to není na škodu.

Některé recepty jsou časově nenáročné, u některých pár desítek minut strávíte. Ale za to se vám kniha odmění tím, že se dostanete k přípravě jídel, které znáte už jen jako hotové výrobky, jako například paštiky nebo tlačenka.

Škoda, že se nedostalo na žádné fotografie, ale chápu, že ty také asi nebyly obsaženy v prvním vydání knihy. Opakuji, že to se stalo po 2. světové válce.

Pokud často hostíte přátele a chcete je překvapit nějakou kulinářskou lahůdkou, tak vám knihu Lahůdková kuchyně – příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnosti doporučuji. Určitě si z ní vyberete a o vašich lahůdkách se bude mezi přáteli mluvit!

Lahůdková kuchyně – příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnosti
Nakladatel: Paseka
Počet stran: 216
Vazba: Tvrdá
Formát, hmotnost: 130×200 mm
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 239,- Kč
Pozor! Knihu koupíte v internetovém obchodě nakladatelství Paseka již za cenu 203,- Kč!.

1 komentář

  1. dubák

    Jéé to vypadá jako moc užitečná knížka!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑