Před časem jsme si domů pořídili domácí pekárnu. Mělo to dva důvody. Jednak cena pečiva v obchodech roste a kdo vi, co do něj dávají a jednak jsme si chtěli zkoušet chleba podle vlastních chutí. A musím říct, že od té doby je u nás pekárna v plném provozu. Pro sousedy zatím nepečeme a ani to neplánujeme :) S radostí totiž stačíme sníst produkty z domácí pekárny sami.
Je třeba říct, že pečení v domácí pekárně není nějaká kuchařská věda. Jde v podstatě jen o to dodržet správný poměr ingrediencí a zapnout správný program.
Na druhou stranu – takový chleba v obchodě nekoupíte. Můžete si totiž následující základní recept upravovat podle libosti a chleba zpestřit třeba bylinkami, kozím sýrem, cibulí, česnekem… Fantazii se meze nekladou.
Budu rád, když se v diskuzi pod článkem pochlubíte svými recepty na chléb z domácí pekárny! Tak schválně, kdo z vás bude první? ;)
Ingredience:
350 ml vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce sušeného mléka
2 lžíce cukru
2 lžičky soli
600 g polohrubé mouky
1,5 lžičky sušeného droždí
Postup:
Do pekárny dáme postupně vodu, olej, sul, cukr, sušené mléko, mouku. Na konec přidáme droždí a dbáme na to, aby nepřišlo do přímého styku s tekutinami.
Zapneme příslušný program v domácí pekárně a za cca 3 hodinky je hotovo.
Ahoj, parádní stránky, hlavně domácí zmrzlina nemá chybu :-)
Náš nejlepší chléb z domácí pekárny :
250ml kefíru (zakysaného mléka, kyšky apod.)
150ml vody
400g hl. mouky
220g pšeničné chlebové mouky
200g žitné chlebové mouky
trošku cukru
1/3 kostky droždí
3 kávové lžičky soli
DOBROU CHUŤ !