Dnes zavítáme do Francie, konkrétně do Provensálska, odkud pochází tento recept na jablečný koláč. Tak trochu může připomínat českou žemlovku, ale díky absenci pečiva je lehčí. Pokud máte úrodu jablek stejně jako my, tak neváhejte a vyzkoušejte ho! Nebudete litovat!
Ingredience:
6 jablek
75 g másla
100 ml mléka
200 ml smetany
100 g mletých mandlí
1 lžíce hladké mouky
4 vejce
3 lžíce krupicového cukru
Postup:
Jablka oloupeme, vykrojíme z nich jádřínec a nakrájíme na klinky.
Na velké pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme jablka a zhruba 5 minut opékáme na středním plameni. Občas opatrně zamícháme a dáváme pozor, aby jablka příliš nezměkla. Pak odstavíme.
Ve velké míse ušleháme mléko, smetanu, mleté mandle a mouku. Pak přidáme vejce a krupicový cukr. Ještě chvíle šleháme. Do směi přidáme jablka a opatrně promícháme.
Zapneme troubu a necháme ji vyhřát na 200°C.
Zapékací mísu vytřeme máslem, nalijeme do ní směs s jablky a dáme do trouby. Pečeme zhruba 50 minut dozlatova. Dezert podáváme ještě teplý.
Žemlovku máme u nás rádi, ale tohle zní taky k vyzkoušení. Možná bych přidala trochu skořice. Ta se má s jablky celkem ráda.