I recept na linecké ořechové kostky se účastnil soutěže o nejlepší koláč. Jeho autorkou je Monika Kučerová.

Ingredience:
150 g strouhaných vlašských ořechů
150 g polohrubé mouky
2 lžíce rumu
sníh ze 7 bílků se špetkou soli
citrónová kůra

Poleva:
7 žloutků
300 g moučkového cukru
2 lžíce rumu

Další suroviny:
50 g rozpuštěné čokolády na vaření
70 g půlek vlašských ořechů

Postup:
Linecké těsto:
Z uvedených surovin vypracujeme na válu měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

Ořechové těsto:
Máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.

Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme).

Povrch těsta propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut. Mezitím si připravíme polevu.

Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a přimícháme rum.

Polevu rozetřeme na upečený teplý moučník a necháme mírně zaschnout.

Řezy nakrájíme, dokud je moučník ještě vlažný.

Po zaschnutí polevy nastříkáme na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.