Dršťková polévka je v Itálii snad ještě populárnější, než u nás. Upravuje se několika způsoby, z nichž nejznámější jen ten, který si dnes ukážeme. Možná jej znáte pod názvem Busecca.

Ingredience:
80 dkg vařených drštěk
2 cibule
sůl
2 hřebíčky
5 dkg slaniny
1 stroužek česneku
několik lístků šalvěje a petržele
3 lžíce rajčatového protlaku
špetka mletého bílého pepře
hrst strouhaného parmazánu

Postup:
Dršťky si zpravidla uvaříme den předem. Dobře oprané je dáme do dostatečně velkého hrnce s troškou soli a jednou cibulí, do které jsme zapíchli dva hřebíčky. Zalijeme dostatkem vody a vaříme asi 2 hodiny. Pak je z vývaru vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na tenké nudličky.

Slaninu, šunku, 1 cibuli, stroužek česneku, lístky šalvěje a petržele drobně nasekáme a ve větším polévkovém hrnci osmahneme do zlatova.

Přidáme na nudličky nakrájené dršťky, krátce orestujeme, přidáme troškou vody rozředěný rajčatový protlak, zalijeme vývarem z drštěk a vaříme asi 1 hodinu.

Nakonec přidáme bílý pepř, hrst strouhaného parmazánu a podáváme.