Máme tu první z vítězných receptů soutěže, která tu v uplynulých dnech probíhala. Do soutěže ho poslala Marie Tomšů a napsala o něm: “Je to jednoduchý recept na zavařování jednotlivých skleniček, není třeba vařit lák dopředu, který třeba zbyde, kolik okurek nazbíráte ve skleníku nebo pařeništi, jste-li na Moravě, třeba i na políčku, tolik přes den zavaříte. Já tento zavařovací recept úspěšně používám na malé kukuřičky, jejich získávání můžu úspěšně nazývat “lesní pych.” Recept jsem dostala před hodně lety od své telecom-kolegyně Marcely. Nemá chybu. Moje rodina má zavařené okurky i kukuřičky moc ráda. Nejlepší zavařování bývávalo, když naše kancelář ležela v Holešovicích, v Praze 7. Na ulici Komunardů na kraji chodníku prodával svou zeleninu chlapík v bekovce, od hlíny se zdrsnělými prsty, výběrové minikokurčičky byly za 28,- Kč kilo. Byla to radost u něj nakupovat.”
Před zavařováním povařím kukuřičky 10 minut ve vodě.
Pokračuji takto:
Na jednu sklenci zavařovací, 0,5l se dává: na dno – 7 cukerínů (umělé sladidlo), 5 celých pepřů, 1 lžička Deka, 1 dcl 8% octa, kousek cibule a kolečko křenu, mrkve, snítka kopru.
Sklenici docpu okurčičkami nebo povařenými kukuřičkami. Jsou-li přerostlé, krájím je na řezy.
Zavařovací sklenici doliju povařenou schladlou vodou.
Zavíčkuji zavařovací hlavou a zavažuji – do hrnce vložím utěrku, zaliji do 2 cm vody, zahřeji na 80 °C a nechám 40 minut ve ve vodě v hrnci dohřát.
Napsat komentář