Milovníci ryb a jižanské kuchyně zbystřete! Podzimní gastro-kulturní sezona s sebou přináší druhý ročník Rybího festivalu, který se uskuteční v sobotu 15. září 2012 v pražské Holešovické tržnici v prostoru před restaurací Mercato. Pro návštěvníky je připraven bohatý denní i večerní doprovodný program, který zabaví celou rodinu. K ochutnání budou různé druhy mořských ryb ve středomořské úpravě, se kterou všem nadšených amatérským kuchařům ochotně poradí tým profesionálů z předních pražských restaurací. Díky krytému prostoru se festival stane vhodným zpestřením víkendu za každého počasí.
„Rybí festival navazuje na akci podobného konceptu, která se v tržnici uskutečnila před necelým rokem, a navštívilo ji přes 3000 lidí. Letos jsme rozšířili sortiment i program, takže se návštěvníci mohou těšit nejen na speciality z mořských ryb a ochutnávku nového středomořského menu restaurace Mercato, ale také na porcování čerstvého tuňáka či se inspirovat tradičními jižanskými recepty,“ říká jeden z pořadatelů a majitel společnosti Chorvatské ryby Marko Šuto. Už dvacet let dováží jeho rodinná firma do Česka úlovky chorvatských rybářů, které také prodává v hale 22 Pražské tržnice a na farmářských trzích. Jako jediný dovozce se může pochlubit certifikátem o datu výlovu, který zaručuje tu nejvyšší čerstvost nabízených produktů. Zákazníci tak mají jistotu, že mezi výlovem ryb a dobou, kdy jsou nabízeny k přímému prodeji, neuplynulo více než 24 hodin.
A právě z Jadranu čerstvě vylovení mečouni, mořští ďasové, ropušnice, sardinky, ančovičky, pražmy a mořští vlkové budou hlavní položkou festivalového menu. Nebudou chybět ani mořské plody jako jsou kalamáry, krevety, langusty, sépie a mnoho dalších. Pro náročné je připraven výběr prvotřídních velkých čerstvých ryb „z udice“, které bude možné si koupit syrové nebo upravené dle tradičních receptur v podání kuchařského týmu z předních pražských (Da Emanuel, Kogo, La Terasa) a zahraničních restaurací.
Neméně bohatý bude i doprovodný program. Pro nejmenší je přichystána Dětská škola vaření s velkým dětským koutkem, kde se malí kuchtíci naučí připravovat rybí filé nebo péct vlastnoručně vyrobenou pizzu. Obyvatele podmořské říše si budou moci také nakreslit nebo je prostřednictvím zábavné soutěže poznávat. Dospělí zase ocení poutavou kulinářskou show, během které se naučí čistit, vykosťovat a filetovat ryby tak, aby výsledkem byla neodolatelná lahůdka.
Festivalové menu doplní saláty z ryb a plodů moře, nakládané, marinované a uzené ryby, rybí polévka Bouillabaise, fritované pokrmy jako např. pražené sardinky, ančovičky, parmice, hejci a kalamáry nebo grilované ryby a mořské plody. Zkrátka nepřijdou ani milovníci guláše, který bude připraven z různých druhů ryb, slávek a krevet “na buzaru”, rizot a těstovin s plody moře. Dokonalou atmosféru Středomoří pak umocní ochutnávka středomořských vín a živá hudba z Itálie, Chorvatska a Španělska.
Příjemným překvapením bude zajisté i cenová dostupnost lahůdek z ryb, výtečné pokrmy budou k dostání již od 50 Kč.
Další informace naleznete na:
www.holesovickatrznice.cz
www.chorvatskeryby.cz/festival
www.pizzamercato.cz/festival
Pražská tržnice – je památkově chráněný areál v secesním a novorenesančním stylu s neopakovatelnou atmosférou, jehož rozloha, historie i architektonický význam nemá v evropském kontextu obdoby. Původně areál sloužil jako Ústřední jatka královského města Prahy. Stavba podle návrhu architekta Josefa Srdínka byla zahájena 6. března roku 1893 a již 1. července 1895 byl areál slavnostně otevřen. K zániku jatečního a řeznického provozu v Holešovicích došlo v roce 1983, kdy byly otevřeny nové masokombináty v Písnici a Čakovicích. Komplex Ústředních jatek byl proto přeměněn na všeobecnou tržnici podle návrhu architekta Jiřího Lasovského. V roce 1993 byl areál prohlášen za kulturní památku.
Mercato – V srdci holešovické tržnice, na místě vedle úspěšných gastronomických projektů Sasazu a Chefparade, vznikl nový gastronomický koncept. Jednoduše tradiční, tradičně jednoduchý jako italská kuchyně, kterou v ristorante – pizzeria – caffe MERCATO servírují. Čerstvost, poctivost a pohostinnost tu nejsou pouhým klišé. Suroviny si šéfkuchař vybírá osobně na zdejším farmářském trhu, čerstvou zásilku ryb a mořských plodů obstarávají prověření dodavatelé, domácí dezerty a dorty chutnají jako od maminky. Moderní zařízení v minimalistickém designu dává vyniknout secesnímu interiéru budovy/pavilonu číslo 5, kterým se line vůně pizzy pečené na bukovém dřevě v originální neapolské peci. Nechybí prostorná letní zahrádka, která je k odpolední siestě nebo večernímu grilování pod širým nebem přímo stvořená.
Chorvatské ryby – Dovozce čerstvých ryb z Chorvatska. Drobní rybáři, s nimiž spolupracuje, vyjíždějí na krátké, většinou jednodenní lovy. Ryby jsou od nich nakupovány ihned po návratu na pevninu, což garantuje nejvyšší čerstvost, potvrzenou certifikátem o datu výlovu, kterým se společnost jako jediná na trhu může pochlubit. Chorvatské ryby navíc opravdu chutnají mořem. Nejen pro svou čerstvost, ale také proto, že členité chorvatské pobřeží a hornatost dna Jadranu zajišťují silnou mineralizaci a planktonizaci moře, které tak svým živočichům dává tu nejlepší výživu. Ryby dovážené do Čech z jiných moří se jak z důvodu dlouhého transportu, tak kvůli chudé biosféře (např. studený Atlantik nebo Severní moře, písčitý sever a západ Afriky, bahnité vody delt Jihočínského moře) nemohou chutí masa rovnat rybám vyloveným z Jadranu.
Zdroj: Tisková zpráva
Napsat komentář