Rizoto s houbamiJak název napovídá, má tento recept italský původ. Na italské rizoto se používá speciální druh rýže, který se jmenuje Arborio. Dostal jméno podle města v údolí řeky Pád, kde se tato rýže hojně pěstuje. A aby nebylo zeměpisu málo, tak vězte, že Arborio je speciálním druhem japonské seté rýže. Ale konec konců nejsme tady na cestopisné přednášce, nýbrž chce se nám vařit, že? Tak pojďme raději do kuchyně!

Ingredience:
50 g sušených hub (hřibů)
1 plátek slaniny
40 g másla
1 cibule
300 g rýže arborio
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce nasekané petrželky
800 ml zeleninového vývaru
sůl
bílý pepř
150 ml bílého vína
100 g strouhaného parmezánu

Rizoto s houbami

Postup:

Houby namočíme do vody zhruba 1 hodinu před samotným začátkem vaření.

V kastrolu zahřejeme máslo, zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájenou slaninu, krátce osmahneme a přidáme rýži. Mícháme na mírném ohni, dokud se rýže řádně neobalí tukem.

Pak přidáme nasekanou petrželku, houby a zalijeme vývarem, ve kterém jsme předem rozmíchali rajčatový protlak.

Osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a vaříme do měkka.

Podáváme horké, posypané strouhaným parmezánem.

Rizoto s houbami