Tenhle švestkový koláč je, při vší skromnosti, jednou z nejbožejších věcí, co jsem kdy jedl. Švestky se s těstem úžasně kamarádí a šťáva z nich jím doslova prostupuje. Přitom koláč zůstává pevný. A když si do drobenky dáte jako super vychytávku trochu skořice, tak se pak při pojídání koláče dostanete do sedmého nebe. Však si to vyzkoušejte sami!
Ingredience:
200 g změklého másla
225 g hnědého krystalového cukru
225 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 vejce
2 lžíce mléka
500 g omytých a odpeckovaných švestek rozdělených na půlky
400 g bílého jogurtu
na drobenku:
25 g másla
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté skořice
Postup:
Pekáč o velikosti 20 x 30 cm vyložte pečícím papírem a troubu začněte předehřívat na 180°C.
Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, jogurt a prošlehaná vejce s mlékem zpracujte v hladké krémové těsto.
Z ingrediencí na drobenku vypracujte rukama pěkně sypkou drobenku.
Těsto rozprostřete na pekáč a poklaďte švestkami. Navrch nasypte drobenku a dejte péct do trouby na cca 40 minut.
Napsat komentář