ČesnečkaČesnečka. Kolik z nás ji vychvalovalo do nebes v okamžicích, kdy jsme potřebovali z nejrůznějších důvodů postavit na nohy! Nebo zahřát v chladnějších dnech. Mám rád polévky, které nejsou úplně vodové a tak i do česnečky dávám hodně zeleniny. Přesto (a nebo právě proto?) ani taková česnečka neztrácí nic ze své síly. Však poznáte sami!

Ingredience:
1,5 litru hovězího vývaru
1 cibule
1 česnek
1 mrkev
1 petržel
1/4 bulvy malého celeru
3 brambory
1 lžíce sádla
majoránka
nasekané listy petržele
sůl
pepř

Česnečka

Postup:
Do hrnce dáme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Pak přidáme na kostky nakrájené mrkev, celer a petržel a i ty necháme osmahnout. Po zhruba 5 minutách přidáme brambory a vše zalijeme vývarem. Necháme zhruba 10 minut mírně vařit.

Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a petržel a necháme ještě chvilku povařit. Na závěr česnečku dochutíme solí a pepřem.

Tip: Do česnečky samozřejmě patří krutony z housek. U nás tentokrát žádné housky nezbyly a proto je v základním receptu neuvádím. Ale abych vás o ně neochudil, tak krutony připravíte tak, že nakrájíte housky na kostičky a ty osmahnete v pánvi s 2-3 lžícemi rozehřátého oleje.