Když se umí udělat hrachová kaše, tak je to to pravé pochutnání pro mlsné jazýčky. A co teprve s uzeným masem a cibulkou!

Ingredience:
500 g uzeného masa (plecko nebo krkovička)
400 g hrachu
špetka mletého černého pepře
1 lžička majoránky
4 stroužky česneku
2 cibule
100 g škvařeného sádla
150 ml hovězího vývaru
5 kuliček celého pepře
20 g hladké mouky

Postup:
Dáme vařit 2 l vody. Když se začne vařit, vsypeme hrách, stáhneme z plotýnky a pod pokličkou necháme 30 min. bobtnat. Potom dáme znovu na oheň a uvaříme hrách doměkka.

Oloupeme cibule, z 1 odkrojíme půlku, zbytek nasekáme. Dáme do vody vařit maso s půlkou cibule a 5 kuličkami celého pepře. Z 1/3 sádla, trocha nadrobno nakrájené cibule a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem a vše dobře rozšleháme.

K vývaru s hotovou jíškou přidáme doměkka uvařený hrách, který jsme jemně umleli, opět všechno rozšleháme a povaříme. Kaši dochutíme solí, třeným česnekem, majoránkou a mletým černým pepřem.

Na zbytku sádla osmahneme dozlatova zbytek nadrobno nakrájené cibule a kaší jí ozdobíme. Podáváme ji na stůl s vařeným uzeným masem, můžeme k ní ještě podle chuti přidat kyselou sterilovanou okurku nebo jinou zeleninu.