Velmi jednoduchá příprava vepřové kýty, která má díky nasládlé marinádě úplně úžasnou chuť. Ano, dostala mě. Navíc obsahuje mrkev, což je zelenina, na které jsem v poslední době “ulétl”. Jak je z obrázku vidět, nejde ale o klasické vepřové s mrkví ze školních jídelen 80. let, takže co vám brání vyzkoušet tuto úpravu? Jako odpověď akceptuji pouze “nedostatek surovin”! :)
Ingredience:
450 g vepřového ramínka bez kosti nebo kýty
4 lžíce třtinového cukru
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce škrobové moučky
4 středně velké mrkve
100 g mraženého hrášku
4 lžíce oleje
200 ml kuřecího vývaru
Postup:
Maso nakrájíme na kostky velké zhruba 2,5 cm. Ve velké míse promícháme cukr, sójovou omáčku a škrobovou moučku. Ve směsi maso obalíme tak, aby bylo ze všech stran dobře pokryté. Necháme marinovat při pokojové teplotě cca 15 minut.
Mrkev oškrábeme a šikmo nakrájíme na 5 mm silné plátky.
Rozpálíme pánev a dáme do ní olej. Maso vybereme děrovanou lžící z marinády a dáme do pánve. Marinádu necháme stranou. Maso v pánvi za stálého míchání prudce opékáme asi 4 minuty, až ze všech stran pěkně zhnědne.
Mrkev a vývar přidáme k masu, snížíme teplotu pod pánví a přiklopíme ji. Maso se zeleninou dusíme asi 10 minut.
Přidáme hrášek a zhruba 2 minuty dusíme. Pak teplotu mírně snížíme a přilijeme marinádu. Bez pokličky pak cca 2 minuty povaříme, až omáčka trochu zhoustne.
Podáváme s rýží.
Napsat komentář