Kvalitní čokoláda je zdraví prospěšná. To už je dávno vědecky dokázáno. A navíc to je i tak nějak logické, že? ;) Souznění čokolády a malin ovšem staví tento dezert na nejvyšší laťku. Okouzlíte jím všechny ve svém okolí. Ale mějte na mysli to, abyste z dobré vůle nenadělali zlou krev a tak raději pro každého z nich připravte jeden koláč. Nepočítejte s tím, že by totiž zůstal nedojedený.
Ingredience:
180 g změklého másla
130 g třtinového cukru
2 vejce
125 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
60 g kakaa holandského typu
100 ml mléka
60 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 50 % kakaové hmoty) nasekané nadrobno
Na polevu:
150 g kvalitní hořké čokolády
125 ml smetany ke šlehání
400 g čerstvých malin
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C. V míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny. Trvá to asi 10 minut. Postupně přidávejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřícím práškem a kakaem a mléko, nakonec ručně vmíchejte nasekanou čokoládu.
Lžící přesuňte těsto do dortové formy ve tvaru srdce zhruba do poloviny a pečte 20 minut. Pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhněte koláč z trouby. Nechte vychladnout.
Na nejmenší plotýnce zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Stáhněte z plamene a nechte 10 minut odpočinout. Do každé formy s vychladnutým koláčem nalijte část polevy a hned do ní usaďte čerstvé maliny.
Balení
Budete potřebovat:
Pevný červený papír, nůžky, lepidlo v tyčince, pravítko, stuhu s potiskem
Koláč nechte ve formě a převažte stuhou. Hodláte-li si formu ponechat i pro další použití, vyrobte krabičku ve tvaru srdce (detailní návod najdete v knize).
Obkreslete obrys formy a vystřihněte jej. Navíc vystřihněte pruh, který bude délkou i šířkou odpovídat výšce a obvodu vašeho koláče. Po celé délce tohoto pruhu zahněte půl centimetru a přejeďte hranou tužky nebo pravítka.
Do půlcentimetrové „záložky“ vystříhejte v třícentimetrových rozestupech malé trojúhelníčky (pomohou vám papírový pruh lépe tvarovat). Zvolte barevný papír vyšší gramáže nebo polepte čtvrtku pěkným balicím papírem. Pruh začněte nalepovat mezi „chlopněmi. “ Přilepte menší část a počkejte do zaschnutí lepidla, takto pokračujte po celém obvodu krabičky.
Tento recept najdete v knize Láska prochází kuchyní – Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek od Denisy Bartošové, kterou v roce 2013 vydal Smart Press (www.smartpress.cz).
Kniha Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…), ale především originální nápady na jejich balení. Láska prochází kuchyní je přehledně rozdělena do kapitol odpovídajících tematicky jednotlivým měsícům – vždyť únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá! S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku (kniha obsahuje také přílohu, kde najdete jmenovky, krabičky, kornouty atd.), ale poslední krok – darování – je již pouze na vás.
Napsat komentář