Je den před Štědrým večerem a tak už asi máte všechno cukroví napečeno. Recept na perníkovou kopuli vám může přijít vhod mezi svátky, v okamžiku, kdy přivítáte milou návštěvu a chcete jim nabídnout něco jiného než vánoční cukroví. A co si budeme povídat – perníková kopule se hodí i pro jiné příležitosti a samozřejmě i v jinou dobu než jen o Vánocích.
Ingredience:
Na těsto:
- 4 žloutky
- 60 g moučkového cukru
- 1 zarovnaná KL perníkového koření
- 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
- 4 bílky
- 60 g cukru
- 120 g hladké mouky
Na náplň:
- 4 žloutky
- 1 PL medu
- 0,5 lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker
- 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
- 100 ml vody
- 500 g mascarpone nebo lučiny
- 4 bílky
- 60 g cukru
- 75 g strouhaného perníku
Na potření:
- 2 PL rybízové marmelády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
- 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
Na ozdobení:
- 75 g strouhaného perníku
Ještě potřebujeme:
- dortovou formu (průměr 26 cm)
- papír na pečení
Postup:
Na těsto ušleháme žloutky, moučkový cukr, perníkové koření a kypřicí prášek elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Mouku prosejeme a vmícháme do vaječné pěny.
Těsto naplníme do dortové formy (průměr 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 35 minut
Na náplň vyšleháme žloutky s medem a rumovým aroma elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do krémové konzistence. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale s vodou a ihned důkladně vmícháme do žloutkové hmoty. Přidáme mascarpone nebo lučinu a zamícháme. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha a vmícháme do krému. Nakonec do krému zamícháme perníkové drobečky.
Vychladlý korpus na dvakrát podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu potřeme marmeládou a natřeme 1/3 krému. Přiložíme prostřední díl korpusu, na který natřeme kopulovitě zbylý krém. Přiložíme vrchní díl korpusu a opatrně přitlačíme.
Smetanu, skořicový cukr a smeta-fix ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Dort šlehačkou rovnoměrně potřeme. Z papíru na pečení vystřihneme hvězdu, kterou přiložíme na střed dortu a obsypeme perníkovými drobečky.
Napsat komentář