polévka z červeného zelíČervené zelí je pro mě podobným objevem jako červená řepa. Že by to souviselo s barvou? ;) Kdepak, spíše s chutí. Jasně, člověk si pamatuje, jak chutná červené zelí s kachničkou a šesti, ale co takhle červené zelí v polévce? Taková variace na boršč? Posuďte sami, jak je super! A navíc, je to i polévka velmi jednoduchá na přípravu.

Ingredience:
• 200 g brusinek
• 1 hlávka červeného zel
• 2 vejce
• 200 ml zakysané smetany
• cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

polévka z červeného zelí

Postup:
Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

Kuchařka první republikyZdroj: Kuchařka první republiky, vydal Smart Press, 2015, www.smartpress.cz
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.