V tomto případě se jedná o přímo ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, známým z francouzské cukrařiny jako cr?me pâtissi?re, představující jeden z jejich pilířů. Je snad potřeba více dodávat? ;)
Ingredience na 1 koláč:
těsto
• 175 g mouky
• 105 g másla
• 50 g moučkového cukru
• 1 žloutek
• kůra z 1/2 citronu
žloutkový krém
• 1/4 l mléka
• 4 žloutky
• 30 g Vanilkového cukru Dr. Oetker
• 1/4 kg jablek
sníh
• 5 bílků
• 12 lžic Vanilkového cukru Dr. Oetker
Postup:
Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.
Hned ho rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).
Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme ho vychladnout.
Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.
Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.
Zdroj: Kuchařka první republiky, vydal Smart Press, 2015, www.smartpress.cz
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.
Napsat komentář