PaltSeverská kuchyně není častým hostem na našich stolech a přitom nabízí spoustu úžasných jídel. Palt je jedním z tnich. Pochází ze Švédska a myslím, že na seznámení se se skandinávskou kuchyní je pro Čechy přímo ideální. V zásadě totiž jde o masové koule, obalené v bramborové placce. To napovídá, že palt je pěkně syté jídlo. A taky chutné!

Ingredience:
2 uvařené brambory, oloupané, propasírované
6 syrových brambor, nastrouhaných
1 lžička soli do těsta
500 ml polohrubé mouky
500 g mletého (nebo nakrájeného na menší kostičky – dle vaší chuti) vepřového masa
sůl
pepř

Palt

Postup:
Smíchejte všechno dohromady, až na maso. Z ochuceného masa udělejte větší koule. Z kousků těsta pak vytvořte placky (namočte si ruce, těsto se na ně pak nebude lepit) a masové koule do nich zabalte. Nezapomeňte vše pořádně stisknout k sobě.

V hrnci přiveďte osolenou vodu do varu, vložit do ní koule a pomalu je vařte asi 50 minut. Doba záleží na velikosti koulí.

Tip: Podávejte s máslem a brusinkovou zavařeninou.