Orientální koření umí posunout běžné jídlo do úplně jiných dimenzí, které jsou pro našince stále nové (nebo aspoň ne úplně běžné). I takovou vepřovou kotletu lze díky tomu ochutit naprosto nečekaně. Tento recept na kotlety je mírně do sladka (jak se na arabsko-africkou kuchyni sluší a patří) a batátová kaše k němu perfektně padne.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 1 stroužek česneku
- 4 šálky nakrájených batátů
- 1/2 šálku opečené a nakrájené červené papriky
- 1/4 šálku mléka
- 3/4 lžičky mletého koriandru
- 3/4 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky skořice
- 1/8 lžičky nového koření
- špetka červeného pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky nesolených mandlí
- 1/4 lžičky cukru
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup:
Batáty vložíme do hrnce, naplníme vodou cca 1 cm nad batáty a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a mírně vaříme zhruba 15 minut, dokud nejsou batáty měkké. Slijeme a promícháme/umixujeme spolu s mlékem, polovinou koriandru a kmínu, solí, skořicí, novým kořením a červeným pepřem do konzistence kaše.
Nyní uděláme pepřovou omáčku. Dáme dohromady zbývající koriandr a kmín, červené papriky, 2 lžičky oleje, mandle a česnek a mixujeme dokud směs není hladká.
Vepřové kotlety okořeníme solí, cukrem a červeným pepřem. Rozehřejeme pánev a na 1 lžičce olivového oleje kotlety opékáme 3 minuty na každé straně. Nebo dokud nejsou hotovy podle našich vlastních představ ;) Podáváme s kaší z batátů a polité pepřovou omáčkou.
Napsat komentář