Sýrové dortíky sice nejsou hotové během pěti minut, ale trochu toho času na přípravu zaberou. Výsledek však stojí za to!

Ingredience:
450 g (10 plátků) zmrazeného listového těsta
máslo nebo tuk na vymazání
100 g nízkotučného tvarohu
1 kelímek (150 g) bílého jogurtu
100 g plísňového sýru
2 vejce
1 svazek pažitky
sůl
pepř
1 žloutek
40 hořčičných lístků

Postup:
Přikryté listové těsto rozmrazíme při pokojové teplotě.

Každý plát těsta upravíme do důkladně vymazané nízké dortové formičky (o průměru cca 10 cm) tak, aby okraje přečnívaly.

Tvaroh, jogurt, plísňový sýr a dvě vejce umícháme dohladka.

Pažitku opláchneme, osušíme, nakrájíme a přidáme k sýrové hmotě. Pak ochutíme solí a pepřem.

Náplň rozdělíme do středu těsta a rohy těsta ohneme nahoru a stiskneme. Dortíky potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme do trouby.

Horní/dolní teplota: asi 200 °C (v předehřáté troubě)

Horkovzdušná: asi 180 °C (v nepředehřáté troubě)

Plyn: asi stupeň 3 (v předehřáté troubě)

Doba pečení: 25-30 minut

Dortíky vyndáme z formiček, necháme trochu vychladnout a každý rozkrájíme na 4 díly. Každý ozdobíme lístkem hořčiče. Podáváme se zapíchnutým párátkem.

Tip
Sýrové dortíky můžeme připravit iv malých formičkách. V tom případě je již nekrájíme. Jestliže je nepřipravujeme vyloženě pro vegetariány, můžeme náplň obohatit o nakrájenou slaninu.