Klasické a jednoduše lahodné – jemný chřest s máslovou omáčkou, která se rozplývá na jazyku.

Ingredience:
2 kg bílého chřestu
sůl
špetka cukru
1 lžíce másla

holandská omáčka:
125 g másla
2 žloutky
2 lžíce vlažné vody
1 lžička citronové šťávy
sůl
kayenský pepř
50 g smetany

Postup:
Chřest oloupejte ostrým nožem nebo škrabkou směrem od vrchní části dolů; začněte asi 1-2 cm pod vrchní částí, a to velmi slabou vrstvou. Na konci chřestu vrstvu trochu zesilte. Dřevnaté části odřízněte.

Povařte chřest ve velkém hrnci podle návodu.

Máslo rozpusťte při mírné teplotě – nesmí zhnědnout! Vzniklou pěnu odstraňte a máslo nechte zchladnout na vlažnou teplotu.

Vaječné žloutky a vodu dejte do kulaté mísy, která zapadá do většího hrnce, ale nedotýká se jeho dna. Do hrnce pak nalijte tolik vody, aby dno mísy bylo právě nad hladinou a vodu přiveďte do varu. Vaječné žloutky ušlehejte na tuhý pěnový krém.

K našlehaným žloutkům přimíchávejte po kapkách máslo. Jakmile začne žloutková hmota houstnout, máslo do ní nalijte tenkým pramínkem. Hmotu stále míchejte, aby se nesrazila.

Vše okořeňte citronovou šťávou, pepřem, osolte a nechte lehce vychladnout. Nakonec přimíchejte polotuhou smetanu. Odkapaný chřest podávejte s vlažnou omáčkou a novými brambory.