Antičtí Řekové považovali vaření za vědu a umění a celá řada vynikajících receptů, rafinovaně prostých i náročných se v dnešní kuchyni uchovala až z dávnověku. Mezi řecká jídla patří i kebab, připravovaný z jehněčího masa.

Ingredience:
1 kg jehněčího plecka
1/2 kg cibule
šálek oleje
2 lžíce nasekané zelené petrželky
1 lžíce rajského protlaku nebo 1/2 kg zralých rajčat
1/2 šálku bílého vína
sůl
pepř

Postup:
Maso nakrájíme na větší kostky a důkladně osmažíme na oleji na prduším ohni (můžeme je neprve nechat přes noc marinovat v oleji s bylinkami, např. s rozmarýnem s kousky citronové kůry).

Maso přendáme do kastrolu a na oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na tenké plátky. Cibuli i s olejem přidáme k masu, dáme na plotýnku, a když se olej znova rozpálí, podlijeme vínem a rozředěným rajským protlakem nebo spařenými, oloupanými a propasírovanými rajčaty. Osolíme, opepříme, přisypeme petrželku. Vaříme dokud se voda neodpaří a maso nezměkne. Šťáva zkoustne rozdušenou cibulkou.