Tento koláč nejen dobře vypadá, ale také fantasticky chutná – námaha se vám určitě vyplatí!

Ingredience:
na křehké těsto:
200 g mouky
100 g tuhého másla
50 g moučkového cukru
1 špetka soli
1 lžíce octa
1 vejce

na obložení:
1 citron
1 lžíce másla
100 g cukru
2 lžíce jablečné šťávy
cca 500 g jablek

Postup:
Mouku prosijeme na vál a uděláme v ní prohlubeň. Přidáme kousky nakrájeného másla, cukr, sůl, ocet a rozšlehané vejce. Velkým nožem do mouky zapracujeme všechny suroviny a těsto rychle uhněteme do hladka. Pak jej zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minut odpočinout.

Mezitím si oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, zbavíme jaderníků a čtvrtky pak nakrájíme na tenké plátky. Vymačkáme citron a jeho šťávou plátky jablek pokapeme.

Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto promísíme a na lehce pomoučeném válu ho vyválíme do kruhové placky. Vyválenou placku vložíme do formy o průměru cca 24 cm. Těsto přitlačíme k okraji formy a na více místech jej vidličkou probodáme.

Na těsto naklademe jablka a poklademe kousky másla. Pečeme 20 minut v troubě (plyn 3–4; teplota 180°C).

Mezitím si v hrnci za mírné teploty rozehřejeme cukr. Přiléváme jablečnou šťávu a za stálého míchání vaříme, až nám vznikne karamelová hmota.

Koláč vyndáme z trouby a polejeme karamelem. Teplotu v troubě zvýšíme na 250°C (plyn 6; teplota 230°C). Koláč pak dopékáme po dobu 8 minut.