Vyzkoušejte si jednou tuto elegantní bramborovou variantu s bylinkovou omáčkou, s lososem a s kostkami avokáda!

Ingredience:
8 středně velkých moučnatých brambor
sůl
pepř
olej
alobal

náplň:
1 červená cibule
1 stroužek česneku
80 g čerstvých bylinek (například kopr, bazalka, petržel, estragon)
200 g uzeného lososa
1/2 citronu
150 g jogurtu
150 g smetany
1 zralé ne příliš měkké avokádo
100 g vařených garnátů
výhonky kopru

Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory omyjeme, osušíme a osolíme. Pak je jednotlivě zabalíme do naolejované fólie a dobře uzavřeme. Pečeme je asi 1 hodinu v troubě (plyn 3–4; teplota 180°C).

Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme je na kostičky. Opereme bylinky, osušíme je a nadrobno nakrájíme. Lososa pokrájíme na kostičky až na jeden plátek, který rozkrájíme na pruhy široké přibližně 1 centimetr. Vymačkáme šťávu z citronu.

Citronovou šťávu dobře promícháme s jogurtem a se smetanou. Řádně promícháme cibuli, česnek, bylinky a kostičky lososa. Vše ochutíme solí a pepřem.

Oloupeme avokádo, rozpůlíme je, odstraníme pecku a jeho dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory vybereme z fólie, nařízneme je a rozlomíme. Jogurtovou omáčku dáme na brambory a ozdobíme je kostičkami avokáda, proužky lososa, garnáty a výhonky kopru.