Janovské těstoviny sice mají název podle italského přístavního města, ale ve skutečnosti nemají s mořem, ani rybami nic společného. Jejich základem je totiž sýr.
Ingredience:
5 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
70 g nastrouhaného nebo rozdrobeného sýru Pecorino (ovčí sýr)
5 stroužků prolisovaného česneku
60 ml (4 lžíce) najemno nasekané petrželky
30 ml (2 lžíce) najemno nasekané čerstvé bazalky
sůl
150 ml olivového oleje
600 g špaget
snítky čerstvých bylinek na ozdobení
Postup:
V misce smícháme parmazán, sýr Pecorino, česnek, petrželku, bazalku a sůl. Postupně přidáváme olej, až vznikne omáčka. Můžeme ji připravit také v mixéru.
Špagety vaříme al dente ve velkém hrnci osolené vody 10-12 minut. Slijeme vodu, necháme špagety okapat a nasypeme je do předehřáté mísy.
Špagety zalijeme omáčkou, zlehka promísíme a ihned podáváme. Případně posypeme trochou parmazánu. Ozdobíme snítkami čerstvých bylinek.
Tip: Můžeme podávat s křupavou bagetou. Tuto sýrovou omáčku můžeme použít i na jiné těstoviny, např. tagliatelle nebo fettucine.
Napsat komentář