Nastává čas příjemných posezení s přáteli na zahrádkách při voňavém grilování. Je to skvělá zábava, při které se zpravidla dobře bavíme, protože kolem nás jsou naši přátelé a hosté. A aby zábava měla i ten správný kulinářský požitek, tak samozřejmě nesmí chybět i různé lahůdky připravované na grilu, včetně zeleninových salátů, chutných omáček a čerstvého pečiva.
Každému je jasné, že základní věc, kterou ke grilování potřebujeme je gril. Možností jaký koupit je opravdu mnoho a řekla bych, že asi prvním kritériem je cena grilu, protože venkovní gril je sezonní záležitost, málokterá rodina do něj bude investovat několik tisíc. Dnes je na trhu výběr i z levnějších grilů a přesto nám udělají stejnou službu jako jiné několikanásobně dražší. Nejrozšířenější jsou asi grily na dřevěné uhlí, protože jsou cenově nejdostupnější.
Neméně důležitou věcí pro grilování je výběr potřebných pomůcek. Na začátek si můžete pořídit základní výbavu a časem dokupovat další doplňky, až se třeba dopracujete k výbavě profesionála.
Takže co je nejvíce potřeba:
– V první řadě kvalitní kleště, abychom mohli maso otáčet a nepropichovali je vidličkou, čímž bychom způsobili nežádoucí vytékání masové šťávy
– Štětec na potírání masa, kterým budeme potírat grilované pochoutky během pečení, zvláště nasládlé grilovací omáčky potíráme až v poslední fázi grilování, aby se cukr v omáčce nepřipálil
– Určitě si pořiďte kartáč na gril, protože před položením jídla na gril je jej nutno očistit, nejvhodnější je drátěný kartáč s dlouhou rukojetí
– Dále pak několik lopatek a obraceček nejlépe nerezových
– Hodit se také bude prkénko, kam budeme ugrilované maso odkládat
– Pro milovníky špízů nesmí chybět jehlice na špízy buď nerezové nebo bambusové
– Pro grilování ryby je vhodná mřížka s hustým výpletem, která nám dovolí grilovat i malé kousky masa a ryba se nám bude snadněji otáčet, protože je příliš křehká
– Vhodný je i vpichovací teploměr, kterým rychle zjistíte, jestli je maso propečené podle vaší chuti
– Pro zdravější grilování jsou užitečné alobalové tácky na grilování, protože zamezí přímému styku ohně s masem a odkapávání oleje do ohně
– Máte-li gril na dřevěné uhlí, tak si opatřete uhlí pokud možno kvalitní a uchovávejte ho v suchu
Všechny pomůcky si připravte než začnete grilovat, abyste se vyhnuli tomu, že budete muset pro něco od grilu odběhnout a způsobili tak malou katastrofu připálením masa. Přeji příjemné grilování.
Napsat komentář