Váš portál do světa gastronomie

Pestrý zeleninový salát

Tento salát vás svými kořennými bylinkami prostě nadchne – nádherně vás osvěží a přitom je plný vitamínů.

Ingredience:
2 svazky ředkviček
2 rajčata
1 malá cuketa
2 červené paprikové lusky
1 malá kedlubna
1/4 svazku pažitky
1/2 svazku kopru
1/4 svazku řeřichy zahradní
různé listové saláty

dresink:
3 lžíce kysané smetany
1 lžíce octa
1 lžíce středně ostré hořčice
sůl
pepř
5 lžic oleje

Postup:
Zeleninu omyjeme. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a rajčata na řezy. Cukety zbavíme stopek a zbytků okvětí a najrájíme je na tenké proužky. Papriky rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme semínek a vnitřních mezistěn, omyjeme je a nakrájíme také na tenké proužky. Kedlubnu oloupáme a nahrubo nastrouháme.

Pažitku a kop omyjeme a dobře osušíme. Pažitku nakrájíme na drobné trubičky, vrcholky kopru nasekáme nahruo a stvoly nakrájíme nadrobno. Řeřichu ustřihneme kuchyňskými nůžkami. Bylinky promícháme se zeleninou ve větší míse.

Smícháme kysanou smetanu, ocet a hořčici, dobře osolíme a okořeníme pepřem. Postupně přiléváme olej a vše mícháme metličkou na sníh tak dlouho, až vznikne hustý dresink.

Dresink nalijeme na salát, přísady dobře promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Na 4 talíře položíme salátové listy a na ně rozdělíme zeleninový salát.

Tip: Zahradní řeřichu používáme velmi opatrně, aby její silná příchuť nepřehlušila ostatní suroviny v salátu a působila svěže.

2 komentáře

  1. Adéla P.

    Škoda, že tu není fotka. Fotky salátů mám moc ráda, když se to pěkně naaražuje, tak jsou super!

    A opravte si ř ve slově redkvičky :)

  2. Petr Slavík

    Díky za korekturu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑