Taky vám od Vánoc zbyla doma nějaká ta čokoláda? Nebo patříte mezi ty, co se představují stylem: “Jmenuji se Petr a jsem čokoholik”? A nebo máte prostě jen chuť (výjimečně, samozřejmě :)) na nějaký dobrý dezert? S dovolením bych vám doporučil zkusit tento čokoládový dort s kávovým sirupem. Je to totiž chuťový masakr!
Ingredience:
150 g másla
250 g nalámané čokolády s min. 60% podílem kakaa
1 lžíce silné černé kávy
4 vejce
2 žloutky
120 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
2 lžičky mleté skořice
50 g mletých mandlí
Kávový sirup:
300 ml silné černé kávy
120 g krupicového cukru
1 lžička mleté skořice
Postup:
Máslo, čokoládu a kávu zahřívám v žáruvzdorné misce nad párou, dokud se máslo a čokoláda nerozehřejí. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.
Vejce, žloutky a cukr šleháme v jiné míse do zhoustnutí. Na směs prosejeme mouku a skořici. Přidáme mandle a čokoládovou směs a opatrně promícháme. Těsto připravíme do formy o průměru 20 cm vytřené máslem a vyložené papírem na pečení. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C 35 minut, necháme mírně vychladnout a vyklopíme na mísu
Kávu, cukr a skořici na sirup zahříváme v rendlíku za stálého míchání na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Potom oheň zesílíme a směs povaříme cca 5 minut do zhoustnutí. Udržujeme ji teplou.
Povrch dortu propícháme párátkem a pokapeme polovinou kávového sirupu. Dort nakrájíme a podáváme se zbývajícím sirupem.
Bomba! Naprostá!