Rebarbora není zatím častou návštěvnicí našich kuchyní. Ale protože právě nastává její sezona, tak by nemuselo být na škodu ji aspoň vyzkoušet. Dá se jíst naslano i nasladko – a na ten druhý způsob ji mám raději. A mimochodem, víte, že rebarbora je ovoce? Žádná zelenina, za kterou je většinou považována! Ale dost teoretizování, pojďme raději na ten rebarborový koláč!
Ingredience:
400 g hladké mouky
42 g droždí
180 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 ml vlažného mléka
150 g másla
4 vejce
0,75 kg rebarbory
500 g tvarohu
1 sáček vanilkového pudingu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce rybízového želé
Postup:
Do prosáté mouky vmícháme rozdrobené droždí, 80 g cukru a vanilkový cukr. Přidáme mléko, máslo a 2 vejce a uhněteme hladké těsto. Mísu zakryjeme a těsto necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Nakonec je rozválíme na pečícím papírem vyložený plech na pečení.
Připravíme rebarborovou náplň. Rebarboru omyjeme, očistíme, osušíme a pokrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm.
Dáme rozehřát troubu na 180°C.
Oddělíme bílky a žloutky zbylých dvou vajec. Tvaroh smícháme se zbytkem cukru, vanilkovým pudingovým práškem, citronovou jůrou a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku. Obojí opatrně vmícháme do tvarohové hmoty. Náplň rozetřeme na těsto.
Na tvaroh rozdělíme nakrájenou rebarboru. Pečeme v troubě zhruba 40 minut.
Na vychladlý koláč natřeme rybízové želé a podáváme.
Rebarbora už mi také na zahradě dozrála… mám ji moc ráda.. o víkendu jsme již pekla mandlový krambl (jak na to najdeš na mém blogu), tenhle recept vyzkouším příští víkend, děkuji za tip