Vaječný likér patří do českých rodin tak nějak tradičně. Pamatuji si, jak ho u nás rodiče a prarodiče téměř posvátně ucucávali a my děti jsme si tak moc chtěly aspoň přivonět. S vaječňákem se ale dají dělat i jiné věci – třeba ho použít jako aromatické ochucovadlo do vánočního cukroví. Přesvědčte se sami!
Ingredience:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vrchovatá KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
- 2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker
- 2 PL vaječného likéru
- 200 g měkkého másla
- 2 žloutky
Na náplň:
- 1 balení Krémové náplně s příchutí vaječného koňaku Dr.Oetker
- 200 ml studeného mléka
- 3 PL moučkového cukru
- 125 g změklého másla
Na posypání:
- trochu moučkového cukru
Ještě potřebujeme:
- plech na pečení
- váleček
- papír na pečení
Postup:
Na přípravu těsta si na vále pomocí nože promísíme všechny sypké suroviny. Přidáme likér, máslo a žloutky. Nožem suroviny zpracujeme a když jsou částečně spojeny, vypracujeme ručně hladké těsto.
Na pomoučněném vále po částech těsto vyválíme na 3 mm pláty a libovolnou formičkou vykrajujeme tvary. Vykrojené těsto klademe na plech vyložený papírem na pečení. Na polovině vykrojených kousků vykrájíme středy menší formičkou nebo náprstkem. Pečeme v předehřáté troubě.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 20 minut
Po upečení necháme vychladnout. Náplň připravíme s mlékem, cukrem a máslem dle návodu na obalu. Nevykrájené části těsta náplní namažeme nožem (nebo použijeme cukrářský sáček) a lehce ke každé přimáčkneme druhý díl. Odložíme na 2 hodiny do chladničky. Před servírováním pocukrujeme moučkovým cukrem. Skladujeme v uzavíratelné nádobě.
Napsat komentář