Kynutý vánoční stromečekChcete na Vánoce ochutnat i jiné kynuté pečivo než je klasická vánočka? Kynutý vánoční stromeček vám tuto možnost přináší. Obzvlášť ho doporučuji udělat, pokud máte malé děti – ty hodně ocení nečekaně vytvarovaný a přitom chutný objekt na svátečním stole.

Ingredience:
Na těsto:
1 balení Buchet Dr.Oetker (droždí je součástí balení)
260 ml vlažné vody
120 ml oleje
100 g sušených brusinek
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 lžička Aroma rumového Dr.Oetker

Na potření a ozdobení:
2 lžíce mléka
2 zarovnané lžíce mandlových jehliček

Na vánoční máslo:
1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker
150 g změklého másla
30 g moučkového cukru
špetka soli

Ještě potřebujeme:
plech na pečení
elektrický ruční šlehač

Kynutý vánoční stromeček

Postup:
Těsto připravíme podle návodu na obale s droždím, vodou a olejem. Přidáme brusinky, vanilínový cukr a aroma a ručně vypracujeme dohladka. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.

Vykynuté těsto krátce ručně prohněteme a na pomoučené pracovní desce vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 16 stejně velkých kousků. Každý kousek vytvarujeme do podlouhlé žemličky. Na plech vyložený papírem na pečení poskládáme žemličky do tvaru stromečku (viz foto). Pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme mlékem a ozdobíme mandlemi. Vložíme
do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 25 minut

Stromeček necháme vychladnout.

Na přípravu vánočního másla, rozpustíme polevu podle návodu na obale. V míse vyšleháme máslo s cukrem a solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Postupně za stálého šlehání zašleháme polevu.

TIPY:
Vánoční máslo můžeme nahradit lískooříškovým krémem (např. Nutella).
Sušené brusinky můžeme nahradit i jiným sušeným ovocem (např. meruňky, švestky
a rozinky).