Předností tohoto všeobecně oblíbeného jídla je to, že je hodnotné a dá se snadno připravit jako křupavý nákyp.

Ingredience:
300 g makaronů
sůl
100 g vařené šunky nakrájené na kostičky
1 masité rajče
1 svazek bazalky
100 g goudy
pepř
kayenský pepř
3 vejce
125 g smetany
1/8 l mléka
a dále: máslo do formy, 20 g kousků másla

Postup:
Makarony vaříme ve velkém hrnci podle návodu na obalu a v množství osolené vody tak dlouho, až jsou měkké, ne však rozvařené.

Mezitím nakrájíme šunku na malé kousky. Rajčata omyjeme, rozpůlíme je, odstraníme stopky a nakrájíme na kostičky. Potom umyjeme bazalku, necháme ji odkapat, otrháme lístky od stonků a nadrobno je nakrájíme. Sýr nastrouháme.

Makarony slijeme, ochladíme a necháme odkapat. Potom nudle, šunku, rajčatové kostičky a bazalku smícháme v míse a pikantně okořeníme.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Rozkvedláme smetanu, mléko, sýr a vejce a okořeníme pepřem a kayenským pepřem a osolíme.

Formu vymažeme máslem. Vložíme do ní makarony a smícháme je se smetanou a sýrem. Na povrch rozdělíme kousky másla a pečeme v troubě 30 minut (plyn 3-4; teplota 160 °C).

Tip: Chuť gratinovaného povrchu může být různá podle druhu použitého sýru. Rozdrobená gorgonzola je kořeněnější, kostky mozzarelly jsou naproti tomu krémově jemné.