Pro přípravu kvalitního a dobrého čaje doma v kuchyni je třeba několik základních potřeb – jako konvici, šálky, horkou vodu a čaj. Ale také dalších potřeb – jako jsou sítka, cedníčky, misky a podobně, pro uchování čaje potom zase dózy, plechové krabičky, prachovnice, či jiné uzavíratelné nádoby a pro přípravu také např. filtry. Pro konzumaci dobrého čaje jsou pak nejvhodnější nádoby z porcelánu, keramiky, skla či kameniny a to především proto, že dobrý čaj se připravuje do předem vyhřáté nádoby. Dále se používají např. konvice z litiny, k nimž náleží i litinový podstavec.
Soupravy, či čajové servisy jsou zpravidla po 5 a 21 kusech. Cenově v rozmezí opravdu širokého rozsahu – od keramického hrníčku s keramickým cedníčkem a pokličkou za 60 Kč až po čajový servis z porcelánu – nejčastěji čínského či japonského o 21 kusech za
několik tisíc Kč (3-5 tisíc). Vše v závislosti na použitém materiálu, počtu kusů, způsobu výroby a provedení,použitých barev, glazur atd. Některé čaje se nesmí připravovat do hliníkové nádoby.
Existují i specializované obchody přímo na prodej čaje a čajového příslušenství, jelikož čaj a příprava dobrého čaje, jako kulturního nápoje může být i obřadem či malým rituálem souvisejicím s dlouhou a bohatou historií čaje sahající až 5000 let zpět.
Zemí čaje je Čína, zde se začalo s pěstováním čajovníku, sklizní jeho lístků a jeho pitím a také zde v 8 stol. sepsal Lu Jü první knihu o čaji na světě – Kánon čaje neboli Čcha Ťing. Je to ve skutečnosti encyklopedie čaje – o původu, kultivaci, ošetřování, o sklizni o způsobech přípravy čaje jako nápoje a o rituálu jeho pití. Už v období cca 200 let před a po Kristu zde bylo každodenní pití čaje nezbytnou potřebou. Starověcí Číňané postupně vytvořili soubor pravidel, která se měla dodržovat při setkání u čaje. V těchto pravidlech měly své přesné místo konvice a šálky, které se měly používat, způsoby přípravy čaje a výzdoba místnosti, ale také obřadnost, kterou bylo třeba při pití čaje dodržovat. Tento soubor pravidel však v Číně přestal platit. V 9 století se pěstování a pití čaje rozšířilo do Japonska a potom do dalších zemí světa. Z čínských pravile pití čaje se v Japonsku stal “čajový obřad”, což je detailně propracovaný zdvořilostní rituál.
Čaj obsahuje také vitamíny a minerály, o které by bylo škoda špatnou přípravou čaje přijít. Nejlepším způsobem přípravy čaje je připravovat jej ze sypaného (ne porcovaného) čaje. Proto jsou také důležitým prvkem při přípravě čaje různá sítka a cedníčky či lžíce na čaj uzpůsobená zárověň jako sítko, nabízí se variace různých sítek ať ve tvaru koule nebo válce atd. Také některé konvice na čaj již obsahují sítko, které se dá snadno vyjmout. Zde je nutno podotknout, že některé čaje se louhují určitou dobu, naopak jiné se mohou ponechat v nádobě i při konzumacia některé lze dokonce použít i několikrát. Takže ne vždy je třeba zmíněné sítko. Konvice jsou na trhu keramické, porcelánové, ale i skleněné – stejně jako šálky i hrníčky. Příslušenství je pak nejčastěji kovové nebo i z přírodních materiálů, např. bambusové. Pro docílení skvělé chuti je třeba dodžet danou dobu přípravy čaje, proto
pro “sklerotiky” je dobrým nápadem použití kuchyňské minutky.
Základním dělením čaje na 4 skupiny – na bílý, zelený, polozelený (oolong, modrozelený, žlutozelený, modrý) a černý, je dáno již několik způsobů přípravy čaje, lišící se jak dobou louhování tak teplotou vody, kterou čaj zaléváme atd. Proto je třeba pro každý druh
různých nádob atd. Horká voda nejčastěji postačí z varné konvice, některé čaje je třeba i vařit, pro ty je možno použít hrnce, nejlépe v něm nepřipavovat nic jiného. Na východě jsou originální také tzv. čajovary. Také tvary hrníčků či šálků mohou podpořit příjemné voňavé aroma čaje. Záleží tedy jen na Vás jaký čaj si vyberete a jak si jej dobře připravíte.
Autorka: Hana Kračmarová
ted jsou modni tzv. kvetouci caje. je to specialne zabaleny caj, ktery se po vhozeni do vody “rozvine” v kvet. je to moc efektni