Je to ideální příloha – je jednoduchá, lahodná a lze ji snadno a chutně obměňovat bylinkami.
Ingredience:
1,2 kg podlouhlých brambor
máslo na vymazání formy
sůl
bílý pepř
2 lžíce másla
75 g horského sýru
čerstvé bylinky na posypání (např. tymián a majoránka)
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a kuchyňským papírem důkladně osušíme. Pak je podélně nařežeme v tenkých plátcích tak, že řez nedokončíme a plátky spolu drží pohromadě. Tak vznikne jakýsi vějíř. Troubu si předehřejeme na 180°C.
Nákypovou formu důkladně vymažeme máslem. Nařezané brambory pak vejířovitě rozevřeme a vložíme je do formy. Výrazně okořeníme pepřem a osolíme. Máslo rozkrájíme na malé kousky a na brambory rovnoměrně naklademe.
Brambory pečeme v horké troubě (plyn 2–3; teplota 160°C) po dobu asi 35 minut, téměř do měkka.
Když jsou brambory hotové, formu vyjmeme z trouby a brambory posypeme sýrem. Dále pečeme ještě přibližně 15 minut, až se sýr roztaví a na povrchu vytvoří zlatohnědou kůrku. Povrch nakonec posypeme nasekanými bylinkami a ještě horké podáváme.
Napsat komentář