Omáčka BéarnaiseOmáčka Béarnaise se skvěle hodí ke steakům a není tak “provařená” jako omáčka z pepře. Je to jedna z tradiční francouzských omáček a kromě hovězího masa se také hodí k podávání s lososem a nebo jen se zeleninou.

Omáčka BéarnaiseIngredience:
0,5 šálku bílého vinného octa
2 polévkové lžíce najemno nakrájené šalotky
1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého estragonu
2 polévkové lžíce vody
4 žloutky
1 šálek zahřátého másla
0,5 čajové lžičky citronové šťávy
sůl a bílý pepř k ochucení

Postup:
Šalotku zalijeme v kastrolku octem a přidáme zhruba polovinu estragonu. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a pak vaříme zhruba 3 minuty dokud se ocet téměř nevyvaří. Pak sundáme z ohně a necháme trochu vychladnout.

Pak vmícháme přidáme vodu a žloutky. Metličkou vyšleháme tak, aby omáčka zhoustla. Následně přiléváme za stálého šlehání máslo. Jakmile je omáčka sprívně hustá, přidáme citronovou šťávu a zbytek estragonu. Dochutíme solí a pepřem.